Page content

Hoe schrijf ik als zzp’er mijn auto af?

Net als bij andere afschrijvingen, is het bij een auto noodzakelijk om op de volgende zaken te letten:

1. Aanschafkosten

Deze moeten hoger zijn dan 450 euro. Zijn de aanschafkosten lager dan dit bedrag? Dan neem je het gehele bedrag in één keer op als kostenpost.

Naast de aanschafkosten, mag u ook de kosten meenemen voor het gebruiksklaar maken van de auto. Bijvoorbeeld kosten voor een onderhoudsbeurt of nieuwe banden.

2. Gebruiksduur

Hoe lang gaat u gebruikmaken van de auto? Wanneer dit 5 jaar is, verspreidt u de afschrijving over 5 jaar.

3. Restwaarde

U moet echter wel rekening houden met een restwaarde. De auto die u koopt, is over een aantal jaar nog een bedrag waard. Dit bedrag kunt u beter niet afschrijven.

Voorbeeld: U koopt een auto voor 35.000 euro. U gaat er 5 jaar mee rijden. Na 5 jaar is de geschatte restwaarde nog 15.000 euro.

35.000 – 15.000 = 20.000 euro. Dit bedrag mag u dus in 5 jaar tijd afschrijven. Dit komt neer om 4.000 euro per jaar. Deze afschrijving geeft u in uw administratie op als kostenpost.

Wat als ik de auto tot nul afschrijf?

U kunt de auto afschrijven tot een bedrag van nul euro. Dit is ook niet verboden. Maar houd wel rekening met het volgende.

De uiteindelijke opbrengst van de auto, wordt gezien als winst in uw onderneming. U betaalt uiteindelijk dus belasting over dit bedrag.

Meer handige tips over zakelijk rijden