Page content

Een auto kopen of leasen

U vraagt zich af wat voor u als ZZP’er de beste oplossing is. De eerste vragen die wij dan stellen zijn; Waarom zou u willen leasen? En welke vorm van lease (full operational, netto operational, private lease) wenst u?

Misschien is het in uw situatie financieel aantrekkelijker om een auto aan te kopen. Dit kan een nieuwe zijn, maar ook een tweedehandse (youngtimer).

Hieronder leest u meer over de verschillende voor- en nadelen van leasen en kopen.

De verschillen tussen kopen en leasen

Eenmalige uitgave

Als u zelf een nieuwe of gebruikte auto koopt, heeft u daar eenmalig een groot geldbedrag voor nodig. Dat bedrag moet u wel kunnen missen.

Kiest u voor lease, dan is dat natuurlijk niet het geval. U hoeft geen groot bedrag op te hoesten. Echter, de auto is ook niet van u.

Vastzitten aan een contract

Na het leasecontract levert u de auto weer in. Heeft u de auto zelf gekocht, dan kunt u de auto nog verkopen.

Stel dat u een leasecontract voor 4 jaar hebt. Wat als uw situatie na 2 jaar drastisch veranderd? Bijvoorbeeld door een scheiding, verhuizing of tegenvallende bedrijfsresultaten.

U stopt het leasecontract nu 2 jaar te vroeg. Bij de meeste leasemaatschappijen moet u rekening houden met een flinke boete.

Omdat u een contract van 4 jaar aanging, betaalt u per maand een lager bedrag dan bij een contract van 2 jaar. Dat verschil, keer 24 maanden, is in veel gevallen de boete die u betaalt.

BKR-registratie

Bent u van plan om binnenkort een huis te kopen? Let dan ook even goed op. U krijgt namelijk een BKR-registratie op het moment dat u een leasecontract aangaat.

65% van dit maandbedrag, wordt in mindering gebracht op uw maximale hypotheeklasten.

Restwaarde

Koopt u zelf een auto, dan kunt u deze natuurlijk op ieder gewenste moment van de hand doen. De maandelijkse kosten voor verzekering, wegenbelasting en brandstof stoppen dan ook.

Wat is in uw situatie de beste optie? Onze expert vertelt het u precies. Lees meer over als zzp’er de auto leasen of kopen