Page content

De auto zakelijk of privé aanschaffen?

Wanneer u als ondernemer een nieuwe auto koopt, zet u deze hoogstwaarschijnlijk op de zaak. Vervolgens betaalt u bijtelling voor het privégebruik van de auto.

De bijtelling blijft altijd gelijk, terwijl de waarde van uw auto steeds lager wordt. In verhouding betaalt u dus vrij veel geld, voor een oudere auto.

Wanneer is het interessant om een auto van de zaak naar privé te halen?

In dit geval kan het interessant zijn om de auto niet meer op de zaak te houden, maar naar privé te halen. U declareert dan 19 cent per kilometer voor de zakelijke kilometers.

Let op: U kunt niet meer dan 19 cent per kilometer declareren. Hier zit álles bij in: afschrijving, onderhoud, reparaties, parkeerkosten en alle andere kosten voor het rijden met uw auto.

Als zzp’er

Wilt u als zzp’er uw auto naar privé halen? Dan moet daar wel een goede reden voor zijn (bijzondere omstandigheid). Dit kan bijvoorbeeld een wijziging in de regels zijn.

Als u een andere keuze had gemaakt als u wist dat de regels zouden veranderen, kan dat gezien worden als een bijzondere omstandigheid.

U kunt het ook anders doen. Als u een andere auto koopt, kunt u deze gelijk op privé zetten.

Wat is in uw situatie de beste optie? Onze expert vertelt het u precies. Lees meer over als zzp’er de auto zakelijk of privé aanschaffen?

Als dga

Als dga gaat het een stuk makkelijker. U bent voor de Belastingdienst namelijk gewoon werknemer van de bv. U kunt daarom de auto overnemen van de bv.

Let op: u moet een reële prijs betalen voor de auto. Ga daarom na wat een vergelijkbare auto kost.

Valt woon-werkverkeer onder privé- of zakelijke kilometers?

Eigenlijk onder beide. Maar hoe zit dat dan?

Voor de inkomstenbelasting

U rekent voor uw zakelijke ritten 19 cent per kilometer. Ook uw woon-werkverkeer valt in dit geval onder zakelijke ritten. U mag naast de 19 cent per kilometer, geen andere kosten (zoals onderhoud) opnemen in uw administratie.

Al deze kosten moet u betalen van die 19 cent per kilometer.

Voor de btw

De btw die u betaalt voor zaken als onderhoud, mag u wél aftrekken als voorbelasting. Dit mag voor het percentage dat u de auto zakelijk gebruikt.

Rijdt u 30% van de kilometers zakelijk, dan mag u 30% van de btw aftrekken als voorbelasting. Maar let op: voor de btw telt woon-werkverkeer niet als zakelijke kilometers.

Ik rijdt mijn auto van de zaak niet privé. Waar moet ik op letten?

Rijdt u met een auto van de zaak minder dan 500 privékilometers per jaar? Dan hoeft u geen bijtelling te betalen. Houd er echter rekening mee dat u wel een kilometerregistratie moet bijhouden.

Misbruik

Er zijn veel mensen die echter misbruik maken van deze regel. Ze betalen geen bijtelling, maar gebruiken de auto wel privé. Dit is uiteraard verboden.

De Belastingdienst controleert hier steeds meer op. Dit doen ze bijvoorbeeld door kentekens te scannen langs een drukke weg. Maar ook parkeerplaatsen bij woonboulevards of evenementen worden regelmatig bezocht door de Belastingdienst.

Als u betrapt wordt, vraagt de belastingdienst om uw kilometerregistratie. U valt dan door de mand. U betaalt alsnog de bijtelling. Maar ook een boete (25% van de totale niet betaalde bijtelling).

Ik gebruik mijn privéauto voor de zaak. Waar moet ik op letten en wat zijn de voordelen?

Als u uw priveauto voor zakelijke kilometers gebruikt, dan mag u 19 cent per kilometer als kosten in rekening brengen. Deze brengt u dus in mindering op uw omzet.

Maar dat is het dan ook. U kunt verder geen kosten opnemen in de zaak. U moet het doen met die 19 cent. Dat geldt dus ook voor onderhoud, reparaties en parkeerkosten.

Uiteraard kunt u zelf bepalen hoeveel cent per kilometer u in rekening brengt bij uw opdrachtgevers.

Daarnaast is het van belang dat u een kilometerregistratie bijhoudt. Dit doet u voor al uw kilometers. Dus ook de privékilometers.

Ik rijd meer zakelijke dan privé kilometers met mijn privéauto. Is dat een probleem?

Dit hoeft geen probleem te zijn. U kunt gerust meer zakelijke dan privé kilometers rijden. U moet er alleen op letten dat u niet minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt.

Komt u daaronder? Dan eist de Belastingdienst dat u de auto op de zaak zet. U kunt dan geen 19 cent per kilometer declareren. Wél kunt u de daadwerkelijke kosten (zoals onderhoudsbeurten) declareren.

Dit doet u naar verhouding. Dus rijdt u 80% van de kilometers zakelijk, dan neemt u 80% van de kosten op in uw administratie als kostenpost.

Wat is in uw situatie de beste optie? Onze expert vertelt het u precies. Lees meer over als zzp’er de auto zakelijk of privé aanschaffen?