Page content

Wat is een grijs kenteken?

Bent u schilder, stukadoor, koerier of installateur? Dan komt u misschien in aanmerking voor een bestelbus met grijs kenteken en profiteert u van twee financiële voordelen.

Weten of u hiervoor in aanmerking komt? Lees dan verder.

Een grijs kenteken is bedoeld voor ondernemers zoals u, die gebruikmaken van een bestelbus. U profiteert van een aantal financiële voordelen.

Wat zijn mijn voordelen dan?

De Belastingdienst geeft u op twee manieren voordeel. Ten eerste betaalt u geen bpm (belasting voor personenauto’s en motorvoertuigen).

1. Geen bpm

De bpm is een extra belasting (naast de btw) op auto’s. Hoe meer vervuilend de auto is, hoe hoger de bpm.

Particuliere kopers zijn voor de goedkoopste Volkswagen Caddy 22.253 euro kwijt. Daarvan is maar liefst 5.098 euro bpm. Die bpm betaalt u als ondernemer dus niet.

2. Lage mrb

U betaalt als ondernemer wel motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting). Dit is echter een stuk lager dan particuliere rijders.

Als particulier betaalt u voor bovenstaande Volkswagen Caddy, 100 euro per maand. U als ondernemer met grijs kenteken slechts 29 euro per maand.

Wat is in uw situatie de beste optie? Onze expert vertelt het u precies. Lees meer over een grijs kenteken voor zzp’ers

Aan welke eisen moet ik als ondernemer voldoen?

De voordelen van een grijs kenteken, golden lange tijd voor iedereen. Dus ook voor particulieren. Men kon op deze manier bijzonder voordelig autorijden.

Vanaf 1 januari 2005 zijn deze voordelen echter voorbehouden aan ondernemers zoals u. De Belastingdienst stelt de volgende eisen:

  • U bent ondernemer voor de omzetbelasting (btw)
  • U heeft een geldig btw-nummer
  • De bestelauto staat op uw naam geregistreerd
  • Minstens 10% van uw gereden kilometers zijn zakelijk

Let op: er worden niet alleen eisen gesteld aan u als ondernemer.

Wanneer is mijn auto een bedrijfswagen?

Ook uw auto moet voldoen aan bepaalde eisen, om als bestelauto aangemerkt te worden. Voor het complete overzicht verwijzen wij u door naar de website van de Belastingdienst:
Bekijk Eisen aan ombouw en inrichting

Kan ik privé rijden met een grijs kenteken?

Ja, dit is mogelijk. U betaalt hier bijtelling over. Net als bij een normale auto. Bedenk u echter wel dat de bpm-vrijstelling hiervoor niet opgaat.

Een auto op grijs kenteken, is bpm-vrij. Daardoor is een bestelbus voor een ondernemer, goedkoper dan voor een particulier.

Bij de berekening van de bijtelling, wordt echter gekeken naar de catalogusprijs inclusief btw en bpm.

Kan ik een grijs kenteken privé aanschaffen?

Ja, dit kan. De Belastingdienst laat u hierin vrij. Of u de bedrijfswagen op de zaak of privé zet, is aan u. De keuze heeft geen gevolgen voor de voordelen van een grijs kenteken.

Uiteraard is het wel een vereiste dat u ondernemer bent. Bent u geen ondernemer, dan kunt u geen grijs kenteken aanschaffen.

Wat is in uw situatie de beste optie? Onze expert vertelt het u precies. Lees meer over een grijs kenteken voor zzp’ers