Page content

Hoe werkt de kilometervergoeding voor zzp’ers?

Als u in loondienst werkt of hebt gewerkt, dan kent u het wel. Maakt u een rit met uw eigen auto voor een zakelijke afspraak?

Dan dient u een declaratie in voor 19 cent per kilometer. In die 19 cent zit alles verwerkt. Brandstof, onderhoud, reparaties en afschrijving.

Bent u zzp’er? Dan gaat het anders in zijn werk. Nee, u voert niet de 19 cent per kilometer op als kosten. U voert de daadwerkelijk gemaakte kosten op in de administratie.

Dus: de tankbeurt, die nieuwe banden, de onderhoudsbeurt en de afschrijving.

Kortom: u voert geen vast bedrag per kilometer op, maar de daadwerkelijk gemaakte kosten om te kunnen rijden.

Maar wat berekent u dan naar opdrachtgever toe? 19 cent per kilometer? Dat is een optie. Maar u zit niet vast aan die 19 cent. Voor de Belastingdienst is dit gewoon omzet. Hoeveel dat is, maakt ze niet uit.

Privé auto voor zakelijke kilometers? 19 cent per km

Dus wilt u 25 cent per kilometer in rekening brengen? Dan kan dat gewoon. Mits uw opdrachtgever daarmee akkoord gaat natuurlijk.

Bovenstaande regels gelden alleen als uw auto op de zaak staat. Misschien gebruikt u uw privé auto voor zakelijke kilometers.

In dat geval bent u gebonden aan de 19 cent per kilometer. Niet meer en niet minder. Van die 19 cent moet u álle kosten betalen. Dus ook de kosten voor de parkeergarage.

Het parkeerbonnetje mag u dus niet apart opvoeren als kostenpost. U mag echter wél de btw op dat bonnetje terugvragen.

Meer handige tips over zakelijk rijden